Възстановяване на данни от различни носители. Възстановяване на изгубени файлове, след изтриване или формат.

възстановяване на данни и файлове

Възстановяване на данни от различни носители. Възстановяване на файлове след формат или преинсталация.

В практиката има различни случаи на загуба на данни и файлове. В тази статия ще се опитам да обобщя най-често срещаните, според вида.
  • Загуба на данни на софтуерно ниво: 
  1. Възстановяване на изтрити файлове по погрешка, или умишлено.
Към този вид възстановяване спадат всички случаи на случайно, или умишлено изтриване на файлове или папки. Важно е да се знае, че в този случай е възможно пълно възстановяване на изтритите файлове, само в случай че навременно сте взели мерки и сте спрели да работите с дяла в който е извършено изтриването. Ако сте продължили да работите дълго време след изтриването на файловете и сте записвали други файлове в същия диск или дял на диска, знайте, че успеха ще е минимален, а възстановяването частично възможно.

     2.  Възстановяване на файлове след форматиране на дяла, или целия носител. 
Към този случай може да причислим всички случайни или умишлени форматирания на носителя. Тук е важно да знаем че не е важно колко пъти сме форматирали диска или дяла на диска, но как е направен формата. Ако сме форматирали чрез бързо форматиране, което обикновено е по подразбиране, то пълното възстановяване на информацията е напълно възможна. При пълно форматиране(бавен процес), или при формат на ниско ниво, възстановяването е невъзможно.
  • Загуба на данни и файлове на хардуерно ниво:
      1. Възстановяване на данни от частично повреден или частично дефектирал диск или друг носител.
Най-често става въпрос за хард диск с наличие на бед сектори по повърхността, или грешки при четене. При тези случаи магнитния диск, независимо дали е вътрешен или външен, дефектира и започва да работи неправилно. Бед секторите могат да се оприличат като драскотини по повърхността на грамофонна плоча. Информацията записана върху бед сектор изчезва подобно на черна дупка и възстановяването е възможно само при регенериране на бед секторите на ниско ниво със специални сервизни програми. Частично работещите дискове може да са както в сравнително добро, така и в много лошо състояние. Дефектирал диск може да спре да работи всеки един момент. Затова гаранция при дефектен диск предварително не може да се даде. 

     2.  Възстановяване на данни от напълно повреден диск или друг носител.
Тук спадат всички случаи, при които имаме напълно неработещ носител. Ако това е твърд диск, то той, или не се разпознава изобщо, или се разпознава от биос но не се наблюдава адекватна реакция на четене и запис от към диска или носителя на информация. В тези случай възстановяване с дотук установените софтуерни методи е невъзможно и се налага възстановяването да се извърши в специализиране за целта лаболатории, които са много скъпи и няма предварителна гаранция за успех. Важно в случая е да се направи предварителна диагностика и да се провери дали наистина носителя е напълно дефектирал и възстановяване на софтуерно ниво е невъзможно.

За въпроси относно възможно възстановяване, диагностика и възстановяване на файлове от твърд магнитен диск, SSD дискове, външни дискове, флаш памети, карти с памет и други носители може да се свържете със сервиза на телефон 0894700233